O autoru

Dr Nikola Radović

Dr. Nikola Radović, Dipl. Veterinar

+381 (035) 569119 / info@psecikuvar.com

Dr Nikola Radović, doajen srpske veterine, upustio se u pisanje jedne neobične i veoma korisne knjige. U njoj je spojio svoje renesansno obrazovanje, književni dar i ljubav prema psima sa stručnošću i decenijama uspešnog rada.

Rođen sam 05.10.1958 u Paraćinu i osim studija ceo svoj vek tu proveo.

Sva deca vole životinje, ni mene nije mimoišlo. Kasnije probude se druga interesovanja ali ponekoga ne pusti, ostane u toj fazi poduže.

Ispred zgrade na keju u centru grada tekla je reka puna života. Čitao sam Brema i dovlačio u stan sve što je plivalo, trčalo ili letelo; kornjače, vrane, papagaje, štiglice, viline konjiće, žabe...Neizmerno hvala mojim roditeljima i sestri šta su sve trpeli. Vrhunac je bio juna 1969. kada sam dobio psa, štene poentera. Pas u zgradi na terasi prvog sprata u to vreme bila je krajnje neuobičajena stvar. No braon-bela lepotica Dijana je svojim manirima osvojila sve simpatije.

Već u osnovnoj školi na pitanje 'šta ćeš biti kad porasteš' znao sam odgovor. I školske sastave tako sam pisao, ni najmanju sumnju nisam imao. Nisam imao psa niti drugih životinja jedino tokom studija veterine 1976-1982. U veterinarskoj stanici truloj kao i svaka socijalistička firma jedina svetla tačka bio je dr Ljubiša Stanojlović, izvanredan veterinar i čovek od koga sam mnogo naučio. Početkom teških 90-tih zakon je dozvolio privatnu veterinarsku praksu; iskoristio sam prvu priliku da je otvorim 1995. i eto je i danas. Supruga Violeta je koleginica, sin Veljko i snaja Marija takođe kolege, rade u SAD.

Nijedan dinar van veterine nisam zaradio, nije me htelo a ni zanimalo. Ali dobio sam veću nagradu od para, zahvalnost pacijenata ne da se izmeriti. To je stalni motiv da im se nekako odužim, uvek mi se čini da oni meni više vrate nego što dam ja njima.